Alle boules tegenstanders liggen uit!

Heb je een vraag over de reglementen of spelregels bij petanque. Heb je een bijzondere situatie meegemaakt? Laat het hier weten.
Plaats reactie
bosbult
0 Stars
0 Stars
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 okt 2016, 19:26

Alle boules tegenstanders liggen uit!

Bericht door bosbult » 27 okt 2016, 07:50

De laatste boule die nog in het veld ligt van team 2 wordt ook buiten de lijnen geschoten zodat team 2 geen enkele geldige boule heeft in het veld. Team 1 heeft 2 ballen in het veld en 3 in de hand. Moeten zij nu de drie boules op de officiele wijze gooien of mogen zij ze gewoon meetellen. M.a.w. moeten zij de 3 overgebleven boules vanuit de ring een voor een het veld ingooien om ook die 3 ballen te laten tellen?

Gebruikersavatar
jacpetanque
6 Stars
6 Stars
Berichten: 3829
Lid geworden op: 19 apr 2008, 09:22
Boules: Match+ 700 gr 74 mm
Locatie: Hilversum
Contacteer:

Re: Alle boules tegenstanders liggen uit!

Bericht door jacpetanque » 27 okt 2016, 08:52

Hoewel het er in dit geval niet echt om doet is toch de vraag: buiten welke lijnen? Uit de verdere beschrijving ('...zodat team 2 geen enkele geldige boule heeft in het veld') blijkt dat het om verlieslijnen gaat. Als ze buiten de kaderlijnen (of tussenlijnen) lagen, zouden ze nog wel geldig zijn.

Dan de concrete vraag.
Veel tegenstanders zullen zeggen dat je dan niet meer hoeft te spelen, maar tegenwoordig is het zo dat er steeds meer scheidsrechters zijn die het je verplichten om de nog resterende boules gewoon te spelen. Misschien een beetje flauw, maar het zou kunnen dat de boules onreglementair worden gespeeld (bijv. de voeten niet op de grond of buiten de cirkel). Spelen dus maar, al werp je je boules slechts een meter buiten de cirkel.

Alleen bij het ongeldig worden van het but en wanneer de tegenstanders geen boules meer te spelen hebben, gelden de nog te spelen boules als punt. Dit zou ook wel eens heel ongunstig kunnen uitpakken, wanneer je bijv. 3 of meer punten bij het but hebt liggen en nog één in de hand!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten