In Gent werden in 2012 door het CEP de Europese kampioenschappen petanque gehouden. Voor Nederland een jeugdteam present met Rick van Lier, Romulo van Stockum, Lieke van der Voort en Milan Saunier en een dames team met Frances van Donge, Ilse Smits, Katy Bosch en Marina Blom.

Net als bij het WK wordt ook hier het onderdeel precisieschieten gehouden. Bij de dames was de eer aan Marina die in de voorronde te weinig punten schoot om zich te kwalificeren bij de besten. Rick deed het wat beter en met 36 punten eindigde hij op de 4de plaats en was daarom meteen geplaatst voor de kwartfinale.

Daarin bleef hij goed presteren door achtereenvolgens Spanje en Zwitserland te verslaan en zodoende in de finale terecht te komen. Daarin moest hij het opnemen tegen een Poolse tegenstander, Pawel Pieprzyk. Na een zenuwslopende wedstrijd wist de Pool met 33-27 te winnen. Een mooie zilveren medaille voor Rick van Lier, een fantastisch resultaat.


Foto: Anneke Buikema via facebook

Het jeugdteam speelde ook goed in de grote sporthal van Gent en reikte tot aan de kwartfinale’s. Daarin werd verloren van het tweede Belgische team. Toch hebben zij tot en met de zondag op de baan gestaan, wat een goed resultaat is.

De dames gingen ongeveer net zo goed als de jeugd. In de voorronde poule hadden zij er drie gewonnen waaronder een spannende 13-12 tegen Wit Rusland.

Om zich te plaatsen bij de laatste 8 zaten zij in een zeer sterke poule met België 1, Denemarken en Spanje. De eerste partij tegen België werd een zeer sterke grote overwinning met 13-2!! De tweede partij tegen Denemarken zag het er ook een hele tijd goed uit. Toch wonnen de Deense dames die daarvoor ook al van het sterke Spanje hadden gewonnen.

De laatste partij tegen Spanje moest daarom gewonnen worden om door te gaan. Helaas was Nederland leeg gespeeld en verloor met 3-13. Daarmee was hun toernooi ook voorbij.


Foto: Elke van der Linde

Al met al goede resultaten misschien wel mede veroorzaakt door de vele Nederlandse supporters die in Gent aanwezig waren.

AddThis Social Bookmark Button

Laatst aangepast (maandag 12 november 2012 16:45)