NK Mix 2015

PC de Gooiers uit Hilversum, speeellokatie Nieuw Loosdrecht, had er alles aan gedaan om er een mooi Nederlands Kampioenschap Mix van te maken. Maar liefst 68 mannen hadden een vrouw gevonden, of andersom. Ook het aantal mensen dat niet meespeelde en alleen kwam kijken was groot.

Vanwege het enorm grote terrein van Hilversum lijkt het gauw leeg, maar zelfs dat was nu niet het geval.

Natuurlijk wilden Sandy Rikkers en Kees Koogje hun titel ook voor de 3de keer verdedigen, en zij gingen zoals verwacht ook dit jaar weer erg goed. Elke partij konden zij aan de wedstrijdleiding vertellen niet veel punten tegen gehad te hebben. Ook de halve finale tegen Edward Vinke en Diana de Wolf ging voortvarend. Het grote verschil zat in de schoten. Edward schoot misschien wel net zo veel raak als Kees, maar hij schoot veel meer blijvers en carreau’s.

In de andere helft van het speelschema zag het er lang naar uit dat Josefien Koogje met Tim van Drunen Littel de finale kon spelen tegen haar broer. Vorig jaar kwamen zij elkaar al in de halve finale tegen. In de kwartfinale staken Romulo van Stockum en Selena van der Hoef daar een stokje voor.

Selena van der Hoef tijdens de halve finale

Zij werden echter ook al voortijdig gestopt na een spannende partij door Judith van den Eijnden en Sjaak Spruijt.

Het terrein dat toegewezen was voor de finale was voor Kees en Sandy een compleet andere dan waar  ze tot dan toe gespeeld hadden. Sjaak en Judith hadden de kwartfinale daar wel al gespeeld. Een veld met grote stenen wat het plaatsen minder makkelijk maakten dan op de overige banen.

De eerste mene van de finale hadden zowel Kees als Sandy daar wat moeite mee waar Sjaak en Judith goed van profiteerden met 3 punten. Kees en Sandy kwamen langzaam in de partij (3-4,4-4), en na een ongelukkig schot met de laatste van Sjaak sprong de but weg en konden Kees en Sandy wat gratis punten oppakken 9-4.

Zij kwamen daarna niet meer in de problemen en wonnen daarmee voor de derde keer op rij de Nederlandse titel.

Sandy en Kees met het geïmproviseerde scorebord.

Het troosttoernooi werd gewonnen door Bert en Bregina Fokkert. Zij wonnen in de finale van Brian Schampers en EK beloften speelster Noëlle Viguurs.

NK Tripletten 2015

ABA Rijswijk had dit jaar de eer het NK Tripletten te mogen organiseren. Na het openingswoordje en de eerste boule, gegooid door de wethouder, konden de 34 teams beginnen aan het NK.

Finalisten van vorig jaar, Elior van Klaveren, Hans van der Veen en Edwin Segers verslikten zich de eerste partij en verloren van Mark Norder, Rick van Lier en Tim van Drunen Littel. Zij gingen door en moesten tegen Edward Vinke, winnaar van vorig jaar toen nog samen met o.a. Mark. Dit jaar speelde hij met Wietse van Keulen en Didier Fifi.

Een mooie lange partij die uiteindelijk met 13-10 naar het PUK team ging.

Uiteindelijk haalden zij de finale door een moeizame overwinning op het L’Esprit team van Richard Krohne, Marcel van Nieuwenhuizen en Krijn Kok (13-11) en door in de halve finale Patrick van der Schief, Romulo van Stockum en Ferdinand Wiese te verslaan (13-9)

De andere finalist moest komen uit de partij tussen Martin Bakker, Mourad el Ansari en Henri Calvetti tegen Najib Elarkoubi, Mustapha Maazouz en Ron Tielman. Drie van de 6 spelers zijn onlangs met de ramadan begonnen, maar dat was aan het spel niet te merken. Ron, Moustapha en Najib wonnen na een lange partij met 13-10.

De finale werd helaas een wat eenzijdige want Edward, Didier en Wietse speelden erg goed, en Ron, Moustapha en Najib waren geen schim meer vergeleken met de vorige partij.

Het PUK team is daarmee de terechte kampioen van 2015.

Daarmee kreeg onverwacht de troostfinale tussen Michiel Stoop, Mauro Saunier en Mario Blom tegen Wim Zuidema, Ruud Adam en Hilbrand Meijer veel publiek. De jeugd speelde goed wist te winnen. Vooral Michiel viel op door zijn goede tireren. Een mooie overwinning en een goede training voor het WK Jeugd later dit jaar in Thailand.

Nationale Competitie 2015

De laatste keer de Nationale Competitie in de opzet zoals deze al jaren gespeeld is. Dus ook de laatste keer voor alle Ere-klasse teams de kans om zich te plaatsen voor de NJBB-Masters.

Er kon daarom ook niet meer gedegradeerd worden en uit de lagere klassen kon ook niet meer gepromoveerd worden. Maar een titel blijft een titel en daar wilde iedereen wel voor gaan.

In de Ere-klasse bleken 2 teams het niet vol te kunnen houden tot het einde van de competitie en hadden zich voortijdig teruggetrokken.

Van de overige teams konden een aantal teams nauwelijks nog de motivatie opbrengen nadat ze ergens onderin bungelde maar wel de competitie vol wilde maken. Bovenin was het wel spannend en zeker een stuk of 6 teams wilde graag aanspraak maken op een startbewijs voor de NJBB-Masters.

Het team van MIDI uit Delft kende een bijzonder goede start. Vorig jaar waren Simon op den Kelder en Johan Mol nog gepromoveerd uit de Hoofdklasse en dit jaar hadden zij beloften talent Rick van Lier naar MIDI weten te lokken. Na twee dagen stonden zij nog goed boven aan, maar tegen het einde van de competitie moesten zij toch wat plaatsen toegeven. Met 13 winstpartijen vinden we hen terug op de 3de plaats. Hadden zij overigens de voorlaatste wedstrijd gewonnen tegen Les Cailloux 2 konden zij zelfs nog 1ste worden omdat zij ook van Va Tout hadden gewonnen. Dat geeft maar aan hoe dicht alles bij elkaar lag.

De strijd om de eerste plaats ging daarmee uiteindelijk tussen de winnaars van vorig jaar, Les Cailloux 2 met Essa Agzoul, Erik Telkamp, Noël Kempeneers en Kees Koogje en Va Tout uit Breda met Marco Zeitzen, Boy Augustinus, Marti van Nunen die beide op 14 winstpartijen kwamen.

Zij moesten op de tweede dag al tegen elkaar en dat bleek een belangrijke partij te zijn voor het kampioenschap. Les Cailloux won met 13-8 en daarmee het onderling resultaat doorslaggevend.

Als vierde is geplaatst voor de NJBB Masters ’t Zwijntje 1 met Mourad el Ansari, Frank Schepers en Ferdinand Wiese. Daarmee viel het tweede team van Les Cailloux met Richard Zuidland, Patrick Bosch en Sjaak Spruijt net buiten de boot. Dat wil zeggen als de eerste 4 ook allemaal gebruik maken van hun startbewijs. Zo niet dan zijn zij eerste reserve.

In de hoofdklasse gingen de titels naar Boules de Boeuf 1 uit Oss met John en Dennis Pol en Robin Coolen en in de andere klasse naar JBC ‘t Dupke 6 met Jerrill Bang A Foe, Martin de Leeuw den Bouter en Gérard Prunières.

NK Tete a Tete 2015

Het was een lange druilerige en koude dag in Uden. Vorig jaar in Enschede nog prachtig en warm weer gehad, dit keer was het juist het tegenovergestelde. 

Dit jaar voor het eerst een NK tete a tete ook voor vrouwen en voor de jeugd.

Bij de jeugd won Elior van Klaveren door in de finale te winnen van Michiel Stoop. Michiel is aan een goede serie bezig want de week ervoor stond hij ook al in de finale van het NK Triplette voor de jeugd.

Elior doet het ook bij de volwassenen goed, maar hij kon nog meedoen bij de jeugd en ondanks wisselvallig spel was het goed genoeg.

DSC_7192

Bij de vrouwen ging de titel naar Marina Blom die in de finale Janneke Gravesteijn in de stromende regen wist te verslaan. Dit keer geen selectiespeelster die de titel op wist te eisen. Als het goed is mag Marina Nederland gaan vertegenwoordigen op het komende WK tete a tete.

DSC_7228

Bij de mannen had iedereen wel ergens veel moeite om hun partijen te winnen, op één speler na, Kees Koogje. Die stak er echt met kop en schouders bovenuit en kreeg over de hele dag maar 15 punten tegen.

Andere finalist werd Marco Zeitzen die na een monsterpartij Cristian Saurel had verslagen met 13-12. Patrick van der Schief werd ook gedeelde 3de.

DSC_7244